Alegerea si modificarea regimului matrimonial in virtutea principiului libertatii conventiilor matrimoniale
Desigur ca principiul libertatii conventiilor matrimoniale nu se traduce in posibilitatea absoluta de a aduce modificari regimului matrimonial, intotdeauna existand un set de norme juridice aplicabile fara a avea caracter derogatoriu, norme ce functioneaza in virutea ocrotirii relatiilor sociale si a mentinerii securitatii si claritatii juridice.
In niciun caz, fie ca facem referire la aplicarea comunitatii legale, a separatiei de bunuri, ori a comunitatii conventionale, nu se poate aduce atingere egalitatii dintre soti, autoritatii parintesti ori devolutiunii legale.
Daca doriti alegerea unui regim matrimonial, din punct de vedere juridic si procedural, puteti face acest pas prin incheierea unei conventii matrimoniale.
Asa cum prevede si art. 330 din NCC, conventia matrimoniala consta intr-un inscris autentificat de notarul public, iar consimtamantul tuturor partilor este imperativ. Daca una dintre aceste conditii nu este indeplinita, conventia matrimoniala va fi afectata de nulitatea absoluta.
Cu privire la producerea efectelor juridice, art. 330 NCC releva doua puncte de referinta si 3 momente de la care o astfel de conventie va incepe a produce consecinte juridice. Un prim punct de referinta este acela al incheierii unei conventii matrimoniale inainte de casatorie. In acest caz, momentul de la care conventia matrimoniala produce efecte juridice poate fi numai data incheierii casatoriei.
Un al doilea punct de referinta este reprezentat de incheierea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. In acest sens, efectele juridice se vor produce ori de la momentul incheierii ei, ori de la data prevazuta de parti in cuprinsul acesteia.
Cu privire la modificarea regimului matrimonial, in functie de situatia de fapt caracteristica, poate fi incidenta modificarea conventionala a regimului matrimonial astfel cum este reglementata in art. 369 NCC, cu mentiunea ca sotii pot alege sa inlocuiasca regimul matrimonial existent cu un altul ori sa il modifice cu conditia de a fi trecut cel putin un an de la incheierea casatoriei, ori, poate fi operativa modificarea judiciara asa cum este reglementata in art. 370 NCC, art. 371 NCC si art. 372 NCC.
Desi oricare regim matrimonial este caracterizat prin simplicate in ceea ce priveste scopul si finalitatea, sub aspect procedural si institutional este posibil ca fara o corecta intelegere si interpretare a normelor juridice redactate destul de amplu de catre legiuitor, sa nu se ajunga la statutul juridic dorit, ori procedura sa se dovedeasca mai anevoioasa decat este cazul.
In acest sens, va recomandam sa apelati la serviciile juridice oferite de un avocat – respectiv, consultanta, asistenta ori reprezentare juridica, pentru a merge exact in directia dorita de dumneavoastra.
Lasă un răspuns